Tudományos kutatási vizsgálat a StimaWell 120 MTRS gerincterápiás géppel Magyarországon

Tudományos kutatási vizsgálat a StimaWell 120 MTRS gerincterápiás géppel Magyarországon

StimaWELL®120 MTRS rendszer szerepe a háti-, és deréktáji problémák rehabilitációjában

A munka Kató Csaba mestertanár konzulens és tanítvány Gantner Petra gyógytornász hallgató részvételével jött létre a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar, Ápolás és betegellátás alapképzési szak, Gyógytornász szakirányon.

Azt szeretném kérdezni tőled miért esett a választásod diplomamunkád megírásához a StimaWell 120 MTRS gépre?

Mestertanárom Kató Csaba Úr ajánlotta nekem a gépet a diplomám megírásához.

A közvetlen környezetemben több rendszeresen sportoló személy van, illetve én is éveken keresztül sportoltam, így pontosan tudom, milyen nehéz egy-egy sérülést követően türelmesnek maradni és várni a teljes felépülést, főként, ha az ebben a helyzetben szükséges segítség nem biztosított. Szerencsés módon manapság rehabilitációs eszközök és lehetőségek tárháza folyamatosan bővül, így egyre változatosabb és hatékonyabb formáival próbálkozhatnak az emberek. A kutatásom során a számos fizioterápiás lehetőség közül azért esett a választásom a StimaWell*120MTRS készülékkel folytatott munkára, mert szeretnék megismerkedni minél több segítségnyújtási lehetőséggel. Ezt a viszonylag új eszközt korábban még nem alkalmazták a sportrehabilitációban, ennek ellenére úgy gondolom, hogy egyszerűsége mellett felettébb hatékony megoldása lehet a különféle gerinc eredetű fájdalmas problémáknak a sportolók esetében is sérülés utáni felépülés során.

Milyen céllal indultál neki a munkának?

Célom a kutatás által betekintést nyerni a sportrehabilitáció világába, illetve feltérképezni az aktívan sportoló személyekre leginkább jellemző háti-, és deréktáji problémákat és bekapcsolódni a kezelési folyamatukba. Szeretnék segítséget nyújtani a sportolóknak, akiknek a gyors regenerálódás és a sérülés utáni maximális felépülés a fő céljuk. Ezen felül szeretném megismerni a legmodernebb gerincterápiás eszközök egyikét, a Magyarországon még új StimaWELL 120*MTRS elnevezésű készüléket, megfigyelni a hatékonyságát, valamint elsajátítani a használati módját.

Milyen anyag és módszertannal dolgoztál kutatásod során?

A kutatásba olyan sportolókat vontunk be, akiknek az anamnézisében deréktáji fájdalom visszatérően jelentkezett, és ez korlátozta az edzés illetve a verseny-meccsteljesítményét.  A készülék középfrekvenciás tartományú komplex hullámcsomagokat alkalmaz 12 csatornás, hőfunkcióval kombinált stimulációs fekvő felület segítségével. Minden páciensnél 10 monoterápiás kezelést alkalmaztuk, heti 1-2 alkalommal. A kezelések előtt részletes anamnézist vettünk fel, SF-36 kérdőívet töltöttek ki, valamint részletes mozgásszervi státusz rögzítés történt, amit a kezeléssorozat végén visszamértünk.

Mit tudtál megfigyelni a géppel kapcsolatban és milyen eredménnyel zárult ez a vizsgálat?

A kutatásom során azt szerettem volna megfigyelni, hogy a StimaWELL ® 120 MTRS készülék milyen hatásfokkal alkalmazható az aktívan sportoló személyek akut vagy krónikus deréktáji fájdalmának csillapítására, hogyan befolyásolja a gerinc mobilitását, mindezt a normál edzéstevékenység mellett, annak megszakítása nélkül.

Az eredmények pozitív irányba változtak a készülék alkalmazásának hatására. A sportolók fájdalma jelentős mértékben csökkent, mozgásterjedelmük növekedett és az SF-36 alapján általános egészségi állapotuk javult. A páciensek többször is beszámoltak elégedettségükről a kezeléssorozat folyamán, még aki eleinte szkeptikus volt, az is jó véleménnyel távozott. Emellett több résztvevő érdeklődött afelől az utolsó alkalommal, hogy folytathatná-e a terápiát, ami végképp az eszköz hatékonyságát igazolja.

Mit javasolnál a szakma részére Magyarországon az elvégzett kutatás után használják-e a gépet vagy sem?

Nagy élmény volt ezzel a géppel dolgozni. Magyarországon még nem bír széleskörű ismertséggel a StimaWELL ® 120 MTRS rendszer mint hallottam, azonban a kutatás eredményei alapján rendkívül ígéretesnek bizonyul az eszköz a sportolók sérülés utáni rehabilitációjában, illetve akár prevenciós programjában is. A tapasztalatokat követően érdemes lenne a termék népszerűsítése, hogy többeknek is segítségül szolgálhasson a gyors regenerációban és ezáltal az akadálymentes sportéletben.

Mindenképpen javaslom a gép használatát a szakma részére, az elvégzett kutatásom is egyértelműen ezt támassza alá.

Ezúton szeretném megköszönni témavezetőmnek Kató Csabának, az Amed-Tech Kft nek  a StimaWELL®120 MTRS készüléket, hogy rendelkezésemre bocsájtották, a közös munkát, kapcsolattartást.

Gratulálok diplomádhoz, sok sikert kívánok gyógytornászként a munkádban.

Schenek Tamás
Amed-Tech Kft