Kaposi-Gáspár Dórát kérdeztük a tapasztalatairól

Kaposi-Gáspár Dórát kérdeztük a tapasztalatairól

Kaposi-Gáspár Dórát kérdeztük a tapasztalatairól és gyakorlati praktikáiról a StmaWell 120 MTRS gerincterápiás gépünkkel kapcsolatban. Dóra gyógytornászként magánvállalkozást alapított Vas megyében Oszkó nevű faluban. Nagy munkakedvvel, szenvedéllyel vetette bele magát a vidéki emberek egészségének helyreállításában és megőrzésébe.

- Azt szeretném kérdezni tőled, melyek azok az esetek amelyekkel nagy számban keresnek meg és hogy tudod a StimaWell rendszert beállítani a gyógytornászi gyakorlatba?

Sokan keresnek már meglévő vagy kialakulóban levő, egész gerincet, vagy éppen csak egy szakaszt érintő problémával. Saját praxisomban a leggyakoribb panaszok között a lumbális illetve a nyaki gerincpanaszok vezetnek.

A lumbális részen általában egy vagy több egymás utáni porckorongot érintő kiboltosulás (protrusio) vagy már kialakult konkrét gerincsérv (discus hernia) jellemző. Ezek kihathatnak az alsó végtagokra, zsibbadás, égő, húzódó, görcsös érzés formájában.

A nyaki részen a tünetek hasonlóak, de itt a felső végtagon figyelhetőek meg. Emellett okozhat a sérv érzéskiesést, a kéz szorítóerejében nagymértékű gyengülést, ujjak mozgatási nehézségét, migrénes fejfájást, vállba sugárzó fájdalmakat. Itt érdemes megemlíteni azokat az eseteket, melyeknél nem nyaki gerincsérv vagy kiboltosulás okoz panaszt, hanem egy adott izom – legyen az nyaki, lapocka körüli vagy vállövi izom – feszültsége, csomósodása, görcsössége, melyek a feszültség és csomósodás mértékétől függően hasonló tüneteket produkálhatnak. Ilyenkor szoktunk differenciál diagnosztikát végezni különböző tesztekkel, mérésekkel, de biztos eredményt csak a képalkotói vizsgálat (CT, MRI) után szabad kijelenteni.

Három esetet mutatnék be, akik nálam gyógyulnak és a StimaWell rendszere nagyban hozzájárul állapotuk javulásához. Kitapasztaltam magamnak egy hatásos és a páciensek szervezetének sem megterhelő módszert, amit minden betegnél használok, akik a gépi kezelésre érkeznek. Ez könnyen beilleszthető a mindennapi rutinomba, a fizioterápiás kezelés előtt vagy után is használom kiegészítő terápiaként. Természetesen vannak esetek, mikor önmagában is nagyon praktikus, mivel nem vesz igénybe sok időt, ezzel szemben viszont jelentős javulást érünk el, így a páciensek is megelégedve távoznak a kezelés után.

- Hogy müködik Nálad a kezelések menete, milyen protokollt állítottál fel?

Nálam a kezelés menete a következő: a pácienssel konzultálok az aktuális állapotáról, korábbi problémáiról. Ha van orvosi szakvéleménye, képalkotói eredménye, akkor ezeket áttekintem. Vannak esetek, mikor pár tesztet is kell végeznem, hogy biztosan megállapítsam, milyen kezeléstípusra van szüksége. Ezután következik a diagnosztika készítés a StimaWell rendszerével. A diagnosztika után a gép két beállítási lehetőséget ajánl fel. Az automatikus vagy a kézi program közül vagyok olyan makacs, hogy mindig a kézi kezelést választom. Az adott problémának megfelelően eldöntöm, mit látok a legjobbnak. Az első kezelést mindig 10 perccel kezdem, hogy a páciens ráhangolódhasson a rendszerre. Ekkor egy kellemesen lágy kezelést szoktam beállítani. Kedvencem erre a bevezetésre az izomlazító hullám és a lágyhullám.
Később, a további alkalmak során szoktam 20 perces kezeléseket alkalmazni, amit sok esetben felbontok 10-10 percre. Az egyik felét egy lazább programmal, a másik felét pedig egy speciális problémára való programmal oldok meg. Úgy tapasztaltam, hogy így hatásosabb a kezelés.

Elsőként egy 70 éves hölgyet mutatnék be, aki akut deréktáji idegbecsípődéssel keresett meg. Korábbi gerincbántalom nem ismert, gerincét nem műtötték, tudomásunk szerint sérve sincs. Nagy segítség nélkül nem tudott kiszállni az ágyból, még az ágyban való helyzetváltoztatás is hatalmas fájdalommal járt. Nála már megvolt az „ismerkedős” 10 perc egy korábbi panaszból kifolyólag, így már bátran alkalmaztam 20 perces kezelést. Első körben egy 10 perces „porckorong”, majd ezt követően 10 perc „Ágyéki gerinccsatorna-szűkület” programot használtam. Ezt tetszés szerint meg lehet koronázni egy izomlazítással, de esetében nem tettük, nehogy hirtelen túlterheljük. Délelőtti órákban megtörtént a kezelés, késő délután már hívott, hogy sokkal jobban érzi magát, egyedül tesz-vesz a konyhában.

A második eset egy 43 éves férfi beteg. Korábban már voltak gerincbántalmai, kiszakadt gerincsérv a lumbális részen, amit műtöttek (fontos, hogy olyan műtét utáni állapottal lehet csak kezelni, ahol nincs fémanyag a gerincben). Emellett jelenleg egy masszív nyaki protrusioval küzd, ami a felső végtagjaiba is kisugárzik, szorítóereje nagymértékben gyengült. Nála sokkal több kezelésre van szükség. Esetében is a saját metódusom alapján haladtam végig. Jelenleg a 6. kezelésnél tartunk. Panaszai jelentősen csökkentek, állapota, általános közérzete sokat javult. Nála az első pár alkalommal sokféle programot próbáltunk ki, melyek közül a „porckorong” és „dobhullám” program kombinációja bizonyult a leghatásosabbnak.

A harmadik páciensem egy 32 éves nő. Kórelőzményében nyaki gerincsérv (CV.-CVI. csigolyák között) és diagnosztizált migrénes fejfájás látható. A fizikális vizsgálat során kötött nyaki, vállövi izomzatot és vállízületi mozgáskorlátozottságot találtam. Mindennapi tevékenységei, munkája erősen igénybe veszik ezeket az izomcsoportokat. Az első kezelés után –amit az előzőekben leírtak alapján végeztem – újból megnéztük a nyaki gerinc illetve a vállízületi mozgásterjedelmet, ami jelentősen javult a kezelés hatására. Azóta is folyamatosan kezeljük, a 3. alkalommal egy migrénes fejfájást is sikeresen csökkentettünk a kezeléssel.

- Azt mondják a szakemberek egy jó fizikoterápiás gépnél már az első kezelések alkalmával változást éreznek pozitív irányban a betegek. Hogy alakul ez a StimWell 120 MTRS gép esetében?

Összességében elmondható, hogy minden páciensem javulást tapasztalt. 95%-a már az első kezelés után jelentős javulást észlelt. A fennmaradó 5% második vagy harmadik alkalom után érezte ugyanezt. Esetükben viszont megfigyelhető, hogy sokkal kötöttebb izomzatúak, erősebb fájdalommal, nagyobb panaszokkal rendelkeznek, amik már akár évek óta tartanak. Ilyen esetben természetes, hogy több, rendszeres kezelésre van szükség a nagymértékű javuláshoz. A sokrétű programoknak köszönhetően a StimaWell 120MTRS rendszer hatékonyan kezeli a különböző fájdalmak széles skáláját, így bátran ajánlom mindenkinek.

Köszönöm szépen, hogy megosztottad tapasztalataidat velünk. Reméljük sikerült a szakma részére hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgálni a StimaWell 120 MTRS rendszer felhasználásával kapcsolatban. Munkádhoz gratulálok és további sok sikert kívánok!

Schenek Tamás
Amed-Tech Kft